Kızartmalık Patates Çeşitleri

 
Agria Cinsi Patates
AGRIA
Tarımsal Özellikleri
Morfolojik Özellikleri
Olgunlaşma: Orta erkenci
Yumru Şekli: Büyük-çok büyük, bir tek iç çürüklüğüne az hassas yüzeysel gözler.
Verimi: Çok iyi
Kuru Madde: Orta
Pazar Kalitesi: Un gibi pişirildikten sonra renk değişimi olmaz, cips üretimine uygun.
Yeşil Aksam: Hızlı gelişir, dikine ve uzundur, iyi kaplar, güçlü ve gelişken saplar.
Hastalıklar: Orta derecede yaprak mantarına hassas, az derecede yumru mantarına hassas, A ve , Yn virüsüne iyi dirençli, virüs X'e bağışık, altın nematodunun A etmenine dirençli.
Bitki: Saplar az sayılır, kalın, dik, yaygın ve mordur. Yapraklar oldukça iri ve aşağı yan sarkık, koyu yeşil, ana yaprakçıklar oldukça iri ve enli, yüzeysel damarlı, çiçek oldukça iri ve çok sayıda, beyaz.
Yumru Şekli: Uzun oval; sarı, tümüyle pürüzsüz kabuk, koyu sarı etli, yüzlek gözlü.
Filizler: Silindirik, koyu mavi-mor renkli, yoğun bir şekilde tüylü, uç sürgünü oldukça iri, açık mavi- mor, birkaç kısa yan dallar.
Niğde şartlarındaki Gözlemler: Ana sap sayısı 4.4, nişasta oranı %13.7, ortalama yumru ağırlığı 160 gr., çiçek rengi beyaz, çok çiçekli, sap uzun ve dik durumda, et rengi sarı-koyu sarı, ortalama göz sayısı 5, yumru şekli uzun- oval.

BANBA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: 1991-1992
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 129,9 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Çok geçci (120 günden fazla)
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 95,43
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 13,4
Kuru Madde Miktarı (%) :19,5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı : Açık sarı, iyi, yumrular dağıldı
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, iyi, orta unlu
Kullanım Şekli: Parmak patatese uygun

BURREN
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: 1991-1992
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı : 128,5 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Çok geçci (120 günden fazla)
Yumru Şekli: Uzun
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 97,22
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 9,9
Kuru Madde Miktarı (%): 15,5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı : Açık sarı, iyi, Çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, Kötü, unlu
Kullanım Şekli: Parmak patates

DORADO
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1996
Islah Metodu: Melezleme
Bitki Boyu: Orta, uzun
Bitki Örtüsü: Ara tip
Bitki Büyüme Şekli: Dik, Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 4-5
Çiçek Rengi: Beyaz
Olgunlaşma Gün Sayısı: Orta erkenci
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 82-94
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14,5
Kuru Madde Miktarı (%): 21,0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: Parmak patatese uygun
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: İyi
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: İyi
Kullanım Şekli: Yemeklik ve parmak patatese uygun

FIANNA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda1974
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: Konst62-660 X AM 66-42
Bitki Boyu: Uzun
Bitki örtüsü: İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Çiçek Rengi:Beyaz
Olgunlaşma Gün Sayısı: Orta geççi
Yumru Şekli: Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Beyaz
Yumru Et Rengi: Krem
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):16.9
Kullanım Şekli: Cips-Parmak patates

HERMES
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Almanya 1972
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: 5158 DDR X 163/55
Bitki Boyu: Orta kısa
Bitki Örtüsü: Orta
Bitki Büyüme Şekli: Dağınık dik
Ana Sap Sayısı: 2,4
Çiçek Rengi: Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı: 100,4
Olgunlaşma Gün Sayısı: 90-100 Gün
Yumru Şekli: Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Açık Sarı
Yumru Et Rengi: Koyu Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Lazım olmayan yumru fazla
Pazarlanabilir Verim (%): 55.8
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14,9
Kuru Madde Miktarı (%): 21,1
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları : (6) iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Koyu sarı, orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Koyu sarı, iyi, orta kuru
Kullanım Şekli: Cips-Sanayi

JUSTINE
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Fransa 1999
Islah Metodu: Melezleme
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Örtüsü: Orta
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 3,8
Çiçek Rengi: Mavi-mor
Ortalama Yumru Ağırlığı: 168,7
Olgunlaşma Gün Sayısı: Orta erkenci
Yumru Şekli: Uzun oval
Yumru Göz Derinliği: Çok yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 89,88
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):11,7
Kuru Madde Miktarı (%): 17,7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları : (6) iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, orta, dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı,iy, unlu
Kullanım Şekli: Parmak patatese uygun

LADY CLAIRE
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1997
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: Orta tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 4.8
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 190,6
Olgunlaşma Gün Sayısı: Orta erkenci
Yumru Şekli: Kısa oval
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 95.7
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):15,7
Kuru Madde Miktarı (%): 22,1
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, orta , dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı,iyi, unlu
Kullanım Şekli: Parmak patatese uygun

LADY OLYMPIA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1997
Bitki Boyu: Çok uzun
Bitki Örtüsü: Orta tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 4,2
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 182,3
Olgunlaşma Gün Sayısı: Çok geçci
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Çok Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 89,25
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):1 5,7
Kuru Madde Miktarı (%): 22,1
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, İyi, az dağılan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, iyi, unlu
Kullanım Şekli: Parmak patatese uygun

LADY ROSETTA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: Cardinal-SVP(VTn)2 62-33-3
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Tipi: ra Tip
Bitki Büyüme Şekli: Dağınık dik
Ana Sap Sayısı:-
Çiçek Rengi: Renkli
Ortalama Yumru Ağırlığı: 50.8 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Orta erkenci
Yumru Şekli: Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Kırmızı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14.0
Kuru Madde Miktarı (%):20.3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: Cipslik, Parmak patates
Kullanım Şekli: Cipslik, Parmak patates

MORENE
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1980
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: Renova X AM 66-42
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 4,4
Çiçek Rengi: Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı: 5,9 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: 100-120 gün
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi: Açık sarı
Yumru Et Rengi: Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Orta kötü örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 84,3
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 15,9
Kuru Madde Miktarı (%): 22,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma Sonuçları : 12 Orta.
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı ,orta, çatlama yok.
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Krem ,iyi, unlu
Kullanım Şekli: Yemeklik-Kızartmalık

ORLA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: 1991-1992
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 84-47
Olgunlaşma Gün Sayısı: Çok geçci (120 günden fazla)
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 96,15
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):11,1
Kuru Madde Miktarı (%):16,9
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Koyu sarı, orta, orta unlu
Kullanım Şekli: Parmak patatese uygun

PANDA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Almanya 1986
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: 0.351/17X6858/8
Bitki Boyu :Uzun
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 3,4
Çiçek Rengi: Beyaz ile mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı: 150,5 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: 100-120 gün
Yumru Şekli: Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği: Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi: Açık sarı
Yumru Et Rengi: Koyu sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%): 94,5
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 15,6
Kuru Madde Miktarı (%): 22
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: 7 iyi.
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı ,orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Koyu sarı , orta, orta kuru
Kullanım Şekli: Parmak patates-cips

REMARKA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1991
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: Edzina X AM 66-42
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 3,5
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 104,3gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: 90-100 Gün
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi: Açık sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 86,0
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 15,1
Kuru Madde Miktarı (%): 21,4
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: 11 Orta .
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı,Orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı,Orta,Orta kuru
Kullanım Şekli: Yemeklik ,Kızartmalık

TOMENSA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Almanya-1980
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: HybridXTarga
Bitki Boyu: Çok uzun
Bitki Örtüsü: Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 62.6 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Erkenci
Yumru Şekli: Yassı
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14.0
Kuru Madde Miktarı (%): 20.6
Ortalama Verim: 3915 kg/da
Kullanım Şekli: Ciplik, Kızartmalık

SANTANA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1992
Islah Metodu: Melezleme
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: Ara tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 4-5
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 79-132
Olgunlaşma Gün Sayısı: Erkenci, Orta erkenci
Yumru Şekli: Uzun Oval
Yumru Göz Derinliği: Çok Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 72-95
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14,7
Kuru Madde Miktarı (%): 21,0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: Parmak patatese uygun
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: İyi
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: İyi
Kullanım Şekli: Yemeklik ve Parmak patatese uygun

SOLEIA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Fransa 2001
Islah Metodu: Melezleme
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Örtüsü: Orta
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 3,3
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 165,1
Olgunlaşma Gün Sayısı: Çok geçci
Yumru Şekli: Uzun oval
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Koyu sar
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 87,63
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14,9
Kuru Madde Miktarı (%): 21,2
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı,orta ,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı,Çok iyi, unlu
Kullanım Şekli: Cipslik ve parmak patatese uygun

TOMENSA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Almanya-1980
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: HybridXTarga
Bitki Boyu: Çok uzun
Bitki Örtüsü: Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 62.6 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Erkenci
Yumru Şekli: Yassı
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 14.0
Kuru Madde Miktarı (%): 20.6
Ortalama Verim: 3915 kg/da
Kullanım Şekli: Ciplik, Kızartmalık

VAN GOGH
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda
Islah Metodu: Melezleme
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Örtüsü: Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 3.0-4.0
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 109.1 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Adapazarı ;90-100 gün Niğde ;120 Günden fazla
Yumru Şekli: Kısa oval
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%): Adapazarı ;80 , Niğde ; 97
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): Niğde ;16.1 Nevşehir ;16.9
Kuru Madde Miktarı (%): Niğde ; 22 Nevşehir; 23.4
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: Cips kalitesi orta, parmak patates kalitesi iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Koyu sarı, iyi, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Açık sarı, çok iyi, unlu
Kullanım Şekli: Parmak Patatese Uygun ,Yemeklik