Patates Yeti?tiricili?i
Tek y?ll?k bir kültür bitkisi olan patates yumrular?nda; ni?asta halinde karbon hidrat, protein, vitaminler ve Fe gibi ?nemli besin maddelerini i?eren patates, insanlar taraf?ndan do?rudan mutfaklarda tüketildi?i gibi i?lenerek de?i?ik ?ekillerde ( cips, parmak patates vs.) tüketilmektedir. Ayr?ca ekmek ununa % 3-5 oran?nda patates unu kar??t?r?ld???nda, ekmeklerin lezzetini art?rmakta ve bayatlamay? geciktirmektedir. Yüksek oranda ni?asta i?eren ?e?itler endüstride (ni?asta,alkol vs.) olarak ve bir k?sm? da hayvan yemi olarak de?erlendirilmektedir.Patates ni?astas?, salam ve sosis yap?m?nda olduk?a yayg?n kullan?lmaktad?r.Patates, insan besini olarak Avrupa ve Amerika ülkelerinde ?ok fazla tüketilmektedir.Temel g?da maddesi olarak ülkemizde bu?day ne kadar ?nemli ise Avrupa ülkelerinde de patates o derece ?nemlidir. Patates bir ?apa bitkisidir. Kendisinden sonra ekilecek bitkiye temiz ve havalanm?? bir toprak b?rakmaktad?r. K??lar? ?l?k ge?en Akdeniz ikliminin etkisi alt?nda kalan k?y? b?lgelerinde patates k?? mevsiminde turfanda olarak yeti?ebilmekte ve dekardan olduk?a yüksek yumru verimi al?nabilmektedir. Bu b?lgelerde k??lar? bo? b?rak?lan araziler de?erlendirildi?inden, ülke ekonomisine büyük katk?lar sa?lamaktad?r. Dünyada ki?i ba??na patates tüketimi y?ll?k ortalama 32.6 kg olmu?tur. Bu miktar Letonya’da 143,0 kg, Polonya’da 132,1 kg iken, ülkemizde ki?i ba??na patates tüketimi y?ll?k 60,7 kg olmu?tur.