Endüstriyel (Sanayi Tipi) Patates Çeşitleri

 
MARFONA
Tarımsal Özellikleri
Morfolojik Özellikleri
Olgunlaşma: Orta erkenci
Yumru Şekli: Çok iri, iç çürüklüğüne az hassas, orta derinlikte gözler.
Verimi: Çok yüksek ve irilik yeknesaklığı iyi (derecesi iyi).
Kuru Madde: Düşük
Pazar Kalitesi: Oldukça sıkı bünyeli, pişirdikten sonra renk değişiminden tamamen muaf.
Yeşil Aksam: Başlangıçtaki gelişme çok hızlı, daha sonra da iyi gelişme, susuzluğa iyi dayanır..
Hastalıklar: Yaprak mantarına oldukça hassas,yumru mantarına az hassas, A virüsüne iyi dirençli, Yn virüsüne tamamen dirençli, siğile bağışıklı.
Bitki: Saplar az sayılır, oldukça kalın, hafif yatık, donuk mor, yapraklar oldukça iri ve koyu yeşil, ana yaprakçıklar iri oval ve oldukça derin damarlı, çiçek toplulukları çok sayıda ve beyaz renklidir.
Yumru Şekli: Kısa oval, açık sarı, kabuk pürüzsüz, açık sarı etli; orta derin gözlü.
Filizler: Oldukça uzamış, kısa silindiriktir. Kahverengi-kırmızı-mor renklidir. Az tüylü, uç sürgünü küçük kapalı, stolona benzer yan sap filizler; erken gelişme.
Niğde şartlarındaki Gözlemler: Ana sap sayısı 2.68, nişasta oranı %11.8, ortalama yumru ağırlığı 112,52 gr. Üreticiler tarafından arzu edilen bir çeşit.

CYCLOON
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1995
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: W 72-22-489 X VK 69-491
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Tipi: Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı Dik
Ana Sap Sayısı: 2-4
Çiçek Rengi: Mavi-Mor
Ortalama Yumru Ağırlığı: 199-206 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Niğde : çok geçci Nevşehir : geçci
Yumru Şekli: Uzun oval
Yumru Göz Derinliği: üzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%): 95
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 13.1-16.0
Kuru Madde Miktarı (%): 19.2-22.5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Parmak patates ve cips kalitesi çok iyi
Kullanım Şekli: Yemeklik ve sanayilik

RANGER RUSSET
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: ABD 1991
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynleri: ButteXA6595-3
Bitki Boyu: Orta
Bitki Tipi: Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı Dik
Ana Sap Sayısı: 3-4
Çiçek Rengi: Mavi mor
Ortalama Yumru Ağırlığı: 111-123 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Erkenci
Yumru Şekli: Uzun oval
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%): 95
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%): 9.4-10.9
Kuru Madde Miktarı (%):15.0-16.7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Parmak patates ve cips kalitesi çok iyi
Kullanım Şekli:Sanayilik

RUSSET BURBANK
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Amerika 1874
Islah Metodu:Mutant
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 5,3
Çiçek Rengi: eyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı: 121,0
Olgunlaşma Gün Sayısı: 100-120 Gün
Yumru Şekli: Uzun
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Koyu sarı
Yumru Et Rengi: Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%): 85,6
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):12,7
Kuru Madde Miktarı (%):18,7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı : Beyaz, orta , önemli derecede çatlama
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Beyaz ,orta, sert
Kullanım Şekli:Parmak patates, cips, sanayi

SHEPODY
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Kanada 1980
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri: Bake King X F 58050
Bitki Boyu: Orta
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli: Dağınık dik
Ana Sap Sayısı: 4,2
Çiçek Rengi: Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı: 126,3
Olgunlaşma Gün Sayısı: 80-90 Gün
Yumru Şekli: Uzun
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Açık Sarı
Yumru Et Rengi: Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%): 97,4
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):14,1
Kuru Madde Miktarı (%):20,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: 10 iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Beyaz, orta, önemli derecede çatlama
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı: Beyaz ,orta, sert
Kullanım Şekli:Parmak patates, cips, sanayi

SOLIDE
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1996
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri: Hertha X Baraka
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Tipi: Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 4-7
Çiçek Rengi: Mavi-Mor
Ortalama Yumru Ağırlığı: 136-169 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Orta derin
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%): 95
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):15.3-17.3
Kuru Madde Miktarı (%):21.6-23.9
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: Parmak patates ve cips kalitesi çok iyi
Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik

VICTORIA
Çeşide Ait Bilgiler
Morfolojik Özellikleri
Tescil Edildiği Yer ve Yıl: Hollanda 1997
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri: Agria X Roptaj 861
Bitki Boyu: Uzun
Bitki Tipi: Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı: 3-6
Çiçek Rengi: Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı: 142-197 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı: Orta erkenci- geçci
Yumru Şekli: Oval
Yumru Göz Derinliği: Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü: Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%): 97
Teknik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Nişasta Oranı (%):3.4-15.2
Kuru Madde Miktarı (%):19.5-21.5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları: Parmak patates ve cips kalitesi çok iyi
Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik