Endüstriyel (Sanayi Tipi) Patates ?e?itleri
MARFONA |
|
Tar?msal ?zellikleri |
Morfolojik ?zellikleri |
Olgunla?ma: Orta erkenci Yumru ?ekli: ?ok iri, i? ?ürüklü?üne az hassas, orta derinlikte g?zler. Verimi: ?ok yüksek ve irilik yeknesakl??? iyi (derecesi iyi). Kuru Madde: Dü?ük Pazar Kalitesi: Olduk?a s?k? bünyeli, pi?irdikten sonra renk de?i?iminden tamamen muaf. Ye?il Aksam: Ba?lang??taki geli?me ?ok h?zl?, daha sonra da iyi geli?me, susuzlu?a iyi dayan?r.. Hastal?klar: Yaprak mantar?na olduk?a hassas,yumru mantar?na az hassas, A virüsüne iyi diren?li, Yn virüsüne tamamen diren?li, si?ile ba????kl?. | Bitki: Saplar az say?l?r, olduk?a kal?n, hafif yat?k, donuk mor, yapraklar olduk?a iri ve koyu ye?il, ana yaprak??klar iri oval ve olduk?a derin damarl?, ?i?ek topluluklar? ?ok say?da ve beyaz renklidir. Yumru ?ekli: K?sa oval, a??k sar?, kabuk pürüzsüz, a??k sar? etli; orta derin g?zlü. Filizler: Olduk?a uzam??, k?sa silindiriktir. Kahverengi-k?rm?z?-mor renklidir. Az tüylü, u? sürgünü kü?ük kapal?, stolona benzer yan sap filizler; erken geli?me. Ni?de ?artlar?ndaki G?zlemler: Ana sap say?s? 2.68, ni?asta oran? %11.8, ortalama yumru a??rl??? 112,52 gr. üreticiler taraf?ndan arzu edilen bir ?e?it. |
CYCLOON |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: Hollanda 1995 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: W 72-22-489 X VK 69-491 | Bitki Boyu: Uzun Bitki Tipi: Ara Tip Bitki Büyüme ?ekli: Yar? Dik Ana Sap Say?s?: 2-4 ?i?ek Rengi: Mavi-Mor Ortalama Yumru A??rl???: 199-206 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Ni?de : ?ok ge?ci Nev?ehir : ge?ci Yumru ?ekli: Uzun oval Yumru G?z Derinli?i: üzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi-?ok ?yi Pazarlanabilir Verim (%): 95 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%): 13.1-16.0 Kuru Madde Miktar? (%): 19.2-22.5 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Parmak patates ve cips kalitesi ?ok iyi |
Kullan?m ?ekli: Yemeklik ve sanayilik |
RANGER RUSSET |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: ABD 1991 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: ButteXA6595-3 | Bitki Boyu: Orta Bitki Tipi: Ara Tip Bitki Büyüme ?ekli: Yar? Dik Ana Sap Say?s?: 3-4 ?i?ek Rengi: Mavi mor Ortalama Yumru A??rl???: 111-123 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Erkenci Yumru ?ekli: Uzun oval Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Krem Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok ?yi Pazarlanabilir Verim (%): 95 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%): 9.4-10.9 Kuru Madde Miktar? (%):15.0-16.7 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Parmak patates ve cips kalitesi ?ok iyi |
Kullan?m ?ekli:Sanayilik |
RUSSET
BURBANK |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: Amerika 1874 Islah Metodu:Mutant | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 5,3 ?i?ek Rengi: eyaz ile birlikte mor erguvan Ortalama Yumru A??rl???: 121,0 Olgunla?ma Gün Say?s?: 100-120 Gün Yumru ?ekli: Uzun Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Koyu sar? Yumru Et Rengi: Beyaz Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 85,6 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%):12,7 Kuru Madde Miktar? (%):18,7 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap? : Beyaz, orta , ?nemli derecede ?atlama F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Beyaz ,orta, sert |
Kullan?m ?ekli:Parmak patates, cips, sanayi |
SHEPODY |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: Kanada 1980 Islah Metodu:Melezleme Ebeveynleri: Bake King X F 58050 | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Büyüme ?ekli: Da??n?k dik Ana Sap Say?s?: 4,2 ?i?ek Rengi: Beyaz ile birlikte mor erguvan Ortalama Yumru A??rl???: 126,3 Olgunla?ma Gün Say?s?: 80-90 Gün Yumru ?ekli: Uzun Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: A??k Sar? Yumru Et Rengi: Beyaz Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi g?rünü?lü yumru Pazarlanabilir Verim (%): 97,4 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%):14,1 Kuru Madde Miktar? (%):20,3 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: 10 iyi Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Beyaz, orta, ?nemli derecede ?atlama F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Beyaz ,orta, sert |
Kullan?m ?ekli:Parmak patates, cips, sanayi |
SOLIDE |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: Hollanda 1996 Islah Metodu:Melezleme Ebeveynleri: Hertha X Baraka | Bitki Boyu: Uzun Bitki Tipi: Ara Tip Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 4-7 ?i?ek Rengi: Mavi-Mor Ortalama Yumru A??rl???: 136-169 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Ni?de : ge?ci Nev?ehir : Orta erkenci Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi-?ok ?yi Pazarlanabilir Verim (%): 95 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%):15.3-17.3 Kuru Madde Miktar? (%):21.6-23.9 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Parmak patates ve cips kalitesi ?ok iyi |
Kullan?m ?ekli:Yemeklik ve sanayilik |
VICTORIA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: Hollanda 1997 Islah Metodu:Melezleme Ebeveynleri: Agria X Roptaj 861 | Bitki Boyu: Uzun Bitki Tipi: Ara Tip Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 3-6 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 142-197 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Orta erkenci- ge?ci Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok ?yi Pazarlanabilir Verim (%): 97 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%):3.4-15.2 Kuru Madde Miktar? (%):19.5-21.5 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Parmak patates ve cips kalitesi ?ok iyi |
Kullan?m ?ekli:Yemeklik ve sanayilik |